Öppen källkod – en källa till stora möjligheter

15 november 2016

Dra nytta av öppen källkod med kontroll

Öppen källkod är en fantastisk tillgång för företag som vill spara tid pengar i sin utveckling. I många sammanhang är öppen källkod att föredra framför kommersiell kod ur ett licensieringsperspektiv. Idag finns öppen källkod i programvaror som används i nästan alla produkter omkring oss. Ett par välkända exempel är operativsystemet Linux och databasen MySQL. Men ofta innehåller en produkt öppen källkod från många olika håll, och det är viktigt att ha kontroll över den kod som företaget använder och denna kontroll måste hanteras på ett systematiskt och enkelt sätt.

Undvik fallgroparna med Open Source

Problemen uppstår när företag blundar för licenskraven som upphovsrättsinnehavarna ställer på användare. Det finns skillnader i hanteringen av öppen källkod och kommersiell programvara, så hur ska man göra? Är det möjligt, eller ens önskvärt, att helt undvika öppen källkod i sin mjukvaruutveckling? Ska man välja bort egen utveckling och bara köpa färdig programvara?
Som nämnts ovan är öppen källkod ett värdefullt tillskott i programvaruutvecklingen och bör därför fortsätta att användas i de organisationer som vill vara ledande inom sina områden. Med tanke på både möjligheter och frågornas komplexitet är det dock viktigt att se över hanteringen av öppen källkod.

Få stöd och hjälp med processen

Ta kontroll över den öppna källkod ni använder! I samarbete med Inköpsdesign hjälper FOSSID företag att skapa processer och strukturer för att hantera all tredjeparts programvara, både kommersiell och öppen. FOSSID erbjuder verktyg som automatiserar stora delar av er hantering av öppen källkod, och identifierar öppen källkod i alla era programvarutillgångar.


« Tillbaka

Rådgör med en expert

Kontakta oss för en timmes gratis rådgivning. Vi tar en diskussion om dina utmaningar och behov oavsett om detta avser utbildningsbehov, rekrytering, metodstöd eller resursstöd.

Bli kontaktad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs våra senaste nyhetsbrev »

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR. Läs mer här »

Ring oss gärna på 070-612 46 29